Isı Yalıtımı

Isı yalıtımı yapılarda ve tesisatlarda ısı kayıplarının ve kazançlarının sınırlandırılması için yapılan işlemlerin tümüdür. Yapı geneli ile ısı kaybından tasarruf ettirir ve kullanıcıya konforlu bir yaşam sunar. Isı yalıtımı son dönemlerde oldukça popüler bir uygulamadır ve bir çok müteahhit tarafından bina yapımında teslim edilir. Ancak ülkemizde ısı yalıtımı yapmayan binaların toplam yüzdesi %70’i geçmektedir.

Isı Yalıtımı

Bildiğiniz gibi kışın dış hava sıcaklığı -5 derecelere kadar iner. Eğer evinizde ısı yalıtımı yoksa bu soğuk hava evin içerisine girer. Ev içerisi ne kadar soğuk girerse ısınmak için o kadar fazla yakıt ve enerji tüketilir. Isı yalıtımın amacı dışarıdaki soğuk havayı içeri sokmamak aynı zamanda evin içerisindeki sıcak havayı da dışarı çıkarmamaktır. Böylece iki tarafında da dengesini koruduğunda yakıt tasarrufu sağlanmış olur. Bu tıpkı bir bardak sıcak çayı nasıl ki dışarıdaki hava ile temas ettirdiğimizde soğumaya başlıyorsa evin içerisi de aynı şekilde soğumaya başlar.

Isı yalıtımı sadece kışın soğuk havalar için değil yazın sıcak havalar içinde son derece etkilidir. Örneğin ısı yalıtımı olmayan bir ev içerisinde klima çalışır. Aynı zamanda dışarıdaki sıcak hava eve giriyorsa klimanın değeri çokta anlaşılmaz. Tıpkı kışın olduğu gibi ısı yalıtımı dışarıdaki sıcak havayı evin içerisine sokmayacağı gibi içerideki soğuk havayı da dışarı çıkarmaz. Böylece evinizin içerisini soğutmak için enerji tasarrufu sağlar. Bu aynı dolaptan çıkardığımız su zaman içerisinde nasıl ısınmaya başlarsa ısı yalıtım da aynı şekildedir.

Gördüğünüz gibi hem yaz hemde kış aylarında enerji tasarrufu sağlayan bu mucize işler Avrupa’da çok daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde ise kullanım oranı bir hayli düşüktür. Ancak son zamanlarda oldukça rağbet görmektedir. Isı yalıtımı uzun süreçlerde düşünüldüğünde ciddi enerji tüketimlerini düşürmektedir.

Isı Yalıtımının Faydaları Nelerdir?

Isı yalıtımının bir çok faydası vardır. Ancak genel faydalarına bakacak olursak size ve bulunduğunuz yapıya genel olarak şu faydaları sağlar.

  1. Enerji tasarrufu sağlar.
  2. Isınma ve soğutma faturaları minimuma düşer.
  3. Binanızın ömrü uzar. Dışarıdan gelen yağmur, kar, dolu, aşınma vb durumlara karşı binanızı korur.
  4. Bina içerisinde oturan bireylere konforlu bir yaşam sağlar.
  5. Yakıtlarda kullanılan fosil yakıt kullanımını minimuma indirir. Böylece küresel ısınmaya zararınız yerine faydanız olur.