Mantolama Nedir?

Mantolama nedir? Mantolama nasıl yapılır? Mantolama ne kadar sürede yapılır? Mantolama uygulamasının önemi nedir? Bu sorular ile alakalı aklınızdan geçen düşüncelere cevap verebilmek için sizlere detaylı bir mantolama makalesi hazırladık.

Mantolama Nedir?

Mantolama basit olarak anlatılacak olursa binanın dışında bulunan ısıyı içeriye sokmadan aynı zamanda binanın içindeki ısıyı korumak amacıyla binanın manto içerisine alınması yada ısı malzemeleri ile kaplanması işlemidir. Mantolama nedir sorusunun teknik cevabı ise ısı köprüsü oluşmadan veya oluşturmadan binaya gerekli olan ısı izolasyon katsayısına ulaşarak binanın dış yüzeylerine uygulanan ısı izolasyonudur.

Mantolama günümüzdeki kullanılan en yaygın ısı yalıtım sistemidir. Bunun nedeni ise hem kışın içerideki sıcak havayı belirli ısı derecesine kadar içeride hapsederken yazın ise içerideki soğuk havanın dışarı çıkmasına engel olur. Böylece hem enerjiden tasarrufu hemde ısı kaybını minimuma düşürür.

Mantolama

Yapılarımız içerisinde ısınmak ve serinlemek amacıyla klima, kombi, kalorifer gibi cihazlar kullanılmaktadır. Bu cihazların sarf ettikleri enerji faturaları, mantolama uygulamaları sonrasında %52 oranında azalmaktadır. Eğer yapılarınızın temel ve çatılarına mantolama yapıldı ise bu oran %60’ları dahi görebiliyor. Buda 1000 TL gelen ısı faturasının 400 TL’ye kadar düşmesine yardımcı oluyor. Böylesine mükemmel bir tasarrufun hem cebinize hemde ülke ekonomisine katkıda bulanacağı bir gerçektir.

Binaların en önemli ısı kayıpları kolon ve kirişlerden kaynaklıdır. Bu nedenle sadece iç duvarlara mantolama yaptırmak size ömürlük çözüm olmaz. Mantolama uygulaması dış cephe ve bina duvarlarına da yapıldığı zaman en verimli şeklini alır. Bu nedenle mümkünse kirişler, kolonlar, duvarlar, pencere merkezleri gibi tüm alanlar mantolama yapılmalı ve tamamı koruma altına alınmalıdır.

Mantolama kısa adı olan dış cephe ısı yalıtım sistemi uzun seneler öncesinde Avrupa’da standartlarla çevrili bir hale getirilerek enerji tasarrufu amaçlı kullanılmaya başlamıştır. Avrupa’da bulunan yapılarda neredeyse mantolama görmek imkansız denebilir.

Ülkemizde ise bu durum gecikmeli de olsa faaliyete geçmiştir. Bunun nedeni ise enerji satan bir ülke iken enerji alan bir ülke konumuna gelmemizden kaynaklanmaktadır. Dünya üzerinde kaynakların çok hızlı bir şekilde tüketildiği gerçeği göz önüne alındığında tasarruf tedbirlerini yapmamız zorunlu hal almıştır.

Dış Cephe Mantolama ve Önemi

Dış cephe mantolama yaptırmak giderlerin düşmesi için son derece mantıklı bir harekettir. Bunun nedeni yukarıda da bahsettiğimiz gibi enerjiyi korumasıdır. Yapı içerisinde ısıtma ve soğutma için kullanılan araçların faturaları, dış cephe mantolama sayesinde normal seviyesinden çok daha aşağıya düşecek ve kullanıcıların daha az ödeme yapmasına fayda sağlayacaktır. Ancak bunun için dış cephe mantolamasının iyi olması gerekmektedir.

Cephe mantolama uygulaması yakıttan tasarruf sağaltırken diğer taraftan hava kirliliğini de önler. Ayrıca dış cephe mantolama uygulaması, yapınızın cephelerindeki ısı ve nem iletimini azaltacağından dolayı yapınızın ömrünü de uzatır. Ekonomik ve konforlu yaşama ihtiyacı her geçen gün daha da artarak hissediliyor. Bu nedenle de insanlar her geçen zaman diliminde ekonomisi ve konforu için kalıcı çözümlere yöneliyorlar. Yöneldikleri çözümlerin en başında ise ısı yalıtım geliyor.

İnsanoğlu mantolama ile ilgili bir çok çalışma yapmıştır. Mantolama malzemeleri 1950’li yıllarda geliştirilmeye başlanmış ancak o dönemde yaşanan petrol krizi nedeniyle duraksamaya girmiştir. Hayatımızın her anında ekonomik açıdan zorluklar olsa da tasarruf yapma gerçeği esastır. Mantolama sayesinde bu tasarruf sağlandığı gibi enerji kaynaklarının azlığı, çevre kirliliği gibi yaşamımızı ciddi olarak etkileyen faktörlere de destek olmuş oluyoruz.

Mantolama hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz ana sayfamızda bulunan mantolama menüsünü gözden geçirmenizde fayda var.