Harpuşta

Harpuşta uygulaması firmamızın senelerdir müşterilerine sunduğu hizmetlerden birisidir. Eğer harpuşta hakkında bir bilginiz yok ve nasıl bir işlem olduğunu hatta bu işlemler sırasında neler yapıldığını anlamanız için sizlere bir yazı hazırladık.

Harpuşta

Harpuşta, dış etkilere açık duvarların üstünü örten ve yağmur suyu, kar suyu gibi istenmeyen etkilerin yanlara akmasını sağlayan eğimli veya eğri bina bölümüdür.

Genellikle duvar yada çatı parapeti üst kısımlarında kullanılan üzerinde su ve karın birikmemesi için bir tarafa yada ortadan iki tarafa eğimli olan, damlalık çıkıntılı elemanlardır. Özellikle bina parapetlerinde çok kullanılırlar. Binalarda ısı yalıtımı nın zorunlu olması, mantolama ve cephe kaplama uygulamalarının giderek yaygınlaşması ile birlikte parapetler de bir ısı yalıtım malzemesi ile kaplanır olmuştur.

Yalıtımlı Dış Cephe Kaplaması ile parapet birleşiminin ağzının açık olması dolayısı ile bu alanlarda kar ve su sızıntısına karşılık, uygun detaydaki bir harpuşta ile kapatılması zorunuluğunu getirmiştir. Harpuşta olarak, Mermer, Taş, CTP (Cam Pakviyeli Polyester), Alüminyum ve Çinko yaygın olarak kullanılmakla birlikte, pratik ve mantolama sistemleri ile bir bütün olması açısından söve harpuştalarında yaygın olarak tercih edilmeye başlanmıştır. Ayrıca BİNA Söve Ürün gurubu olan Harpuştalar muadillerine göre de oldukça ekonomiktir. İstenilen genişlikteki parapete özel ölçüde ve modelde üretilebilmesi her türlü mimari detayın çözülmesine olanak sağlamaktadır.

Harpuştanın amacı nedir?

Harpuştanın yapılış amacı, yapı elemanından su ve nemi en çabuk şekilde, bünyeye girmeden uzaklaştırmaktır. Bilindiği gibi su yapı elemanına zarar verir ve zamanla mukavemetini düşürür. Harpuşta yapı elemanını dış etkilerden de korur. Özellikle yapı elemanının köşelerinde oluşabilecek deformasyonları önler.

Harpuşta Yapmada İşlem Sırası

  • Montaj araç gereçleri çalışma alanına getirilmelidir.
  • Montaj sahası hazırlanmalı ve temizlenmelidir.
  • Montaj yapılacak yerin ölçüsü alınmalıdır.
  • Montajı yapılacak yapı elemanı ölçüye uygun imal edilmeli veya ebatlanmalı ve montaj sahasına getirilmelidir.
  • Montaj için gerekli akrilik veya çimento esaslı yapıştırıcı (harç) hazırlanmalıdır.
  • Akrilik veya çimento esaslı yapıştırıcı, montaj yapılacak yere mala ile tabaka halinde tüm yüzeye uygulanmalıdır.
  • Hazır harpuştalar kullanılacaksa, düzlemleri içinde öne ve arkaya hafifçe kaydırılarak sıkıştırılmalıdır.
  • Taşan yapıştırma harcı spatula veya mala kullanılarak dikkatlice temizlenmelidir.
  • Montajın düzgün olup olmadığı su terazisi ile kontrol edilmelidir.
  • Harpuşta parçaları bir araya getirilip sıkıştırıldığında, yapıştırıcı harcın bir kısmı taşma yapacaktır. Bunlar temizlenmeli ve fırça ile düzeltilmelidir.
  • Montajı yapılan yapı elemanının montaj noktalarının yapının yüzey kaplamasıyla uyumu sağlanmalıdır

Harpuşta nasıl uygulanır?

Öncelikle uygulayıcı firma, çatı parapetinin detaylı ölçü ve çıkıntılarını ölçer ve saçak parapetine uygun ve istenilen modeldeki harpuştanın siparişi veririlir. Harpuşta genelde cephede mantolama yapılıyor ise yapıştırma imalatından sonra yapılır. Harpuşta, mantolama yapıştırma harcı gibi çimento esaslı yapıştırma malzemeleri ile yerine yapıştırılır. Terazide ve aynı kotta olması çok önemlidir. Harpuştanın üzeri çatı deresine doğru meğilli olmalıdır ki yağmur, kar vb. suların üzerinde birikmemesi ve cepheye akması önlensin.
Önemli olan detaylardan biri de harpuştaların birleşim noktalarının eğer malzemesi köpük ise (EPS-XPS) söve tamir harcı dediğimiz sövenin ve harpuştanın üzerindeki kendi malzemesi ile doldurulmasıdır. Eğer ki silikon, harç, yapıştırıcı gibi malzemeler kullanılırsa çok yakın bir zaman içinde birleşim noktalarında çatlaklar görmeye başlanabilir, bu estetik olarak kötü durduğu gibi aynı zamanada su alma sıkıntısı ile bizi karşı karşıya getirebilir.
Harpuştamızı yapıştırıp birleşim yerlerinde tamirlerini yaptıktan sonra geriye sadece harpuştanın istenilen renkte boyanması kalır.