Isı

Isı yalıtım uygulaması son zamanlarda en popüler bina işlemlerinden birisidir. Bu nedenle sizlere ısı yalıtımı hakkında detaylı bilgiler vermek ve ısı yalıtımının nasıl işlediğini anlatmak istiyoruz. Böylece binanızda kullanılan ısı enerji kaybını minimuma indirerek sizlere kazanç sağlamak istiyoruz.

Isı Yalıtım

Isı yalıtım, yapılarda ve tesisatlarda kullanılan ısı kayıplarını ve kazançlarını sınırlandırmak için yapılan işleme denir. Teknik olarak dış cephe yalımı veya mantolama olarak farklı iki ortam ısısının arasındaki ısı geçişini azaltmak için uygulanan bir sistemdir.

Isı yalıtım, kışın dışarıda olan soğuk hava akımını bina içerisine yansıtmazken aynı zamanda yazın sıcak hava akımının da evin içerisine belirli oranlarda girmesini sağlar. Sadece bununla kalmayacak olan ısı yalıtımı yine aynı şekilde bina içerisinde kullanılan klima, soba vb. cihazların sağladığı soğuk ve sıcak hava akımının da dışarı çıkmasını engeller.

Isı Yalıtımı Yaz Performansı

Bunlara örnek verecek olursak, yazın bir çok bina ve yapıda klima çalışır. Klimanın amacı dışarıdan içeriye giren sıcaklığı minimuma düşürmek ve içeriyi soğutmaktır. Ancak ısı yalıtım olmayan bir yapıda klimanın üflediği soğuk hava, ısı yalıtımı olmayan duvarlardan dışarı çıkıp gidecektir. Aynı zamanda sürekli olarak dışarıdaki sıcak havada içeri girecektir. Hal böyle olunca klima daha uzun süre ve yüksek tempoda çalıştırılmak zorunda kalınacak. Böylece klima için gelen enerji faturası da bir hayli artacaktır.

Isı yalıtımı yapılan bir yapıda ise durum tam tersine döner. Hem dışarıdaki sıcak hava içeriye çok fazla gelmez ve sınırlandırılırken bina içerisinde soğuk havanın da dışarıya çıkması sınırlandırılır. Hal böyle olunca klima çok uzun süre çalışmamakla beraber kısa sürede içerideki havayı soğutacak ve size daha konforlu bir yaşam sunacaktır.

Isı Yalıtımı Kış Performansı

Kışın kullanılan ısı enerjisi faturaları oldukça yüksek gelmektedir. Özellikle ısı yalıtım yapılmamış bir binada son derece yüksek giderler cebi yakmaktadır. Kışın binanızda kullandığınız doğal gaz, elektrikli soba ve diğer araçlar maksimum seviyede çalışır. Ancak ısı yalıtım sonra bu efor çok aşağılara düşer.

Kışın dışarıdaki soğuk havanın bina içerisine girmesini belirli seviyelere düşüren ısı yalıtımı aynı şekilde ev içerisinde sıcak havanında dışarı çıkmasını engeller. Böylece bina içerisini ısıtmak için maksimum performans ile ısıtıcıları çalıştırmanıza gerek kalmaz.

Isı Yalıtımı Nedir?

İnsanların konforlu bir yaşam sürebilmeleri için 20-22°C sıcaklık ve %50 bağıl nem değerine sahip ortamlarda bulunmaları gerekir. Kışın hava sıcaklığı 20°C’nin altına düşerken yazın ise 22 °C’nin üzerinde seyreder.

Biraz öncede belirttiğim gibi 20-22°C sıcaklık içerisinde insanlar konforlu bir yaşam geçirirler. Bu konforu sağlamanın dışında ısı enerjisinde büyük tasarruf sağlar. Böylece ay sonu gelen ısı enerjisi faturalarından oldukça içi bir şekilde tasarruf etmiş olursunuz.

Bina içerisinde istenilen konfor ortamının sağlanması için kış mevsimi esnasında kaybolan ısının bir ısıtma sistemi ile karşılanması ve yaz aylarında kazanılan ısının bir soğutma sistemi ile iç ortamdan dışarı atılması gerekir. Sonuç olarak gerek ısıtma gerekse de soğutma için enerji harcanır. Bir yapıda ısı kazanç ve kayıplarının sınırlandırılması ısıtma ve soğutma amaçlı olarak tüketilmesi gereken enerji miktarının azaltılması anlamına gelir. Isıtma ve soğutma prosesleri; çoğunlukla sıcak veya soğuk akışkanların ilgili tesisatlar aracılığıyla taşınmasını gerektirir. Termodinamiğin 2. yasası gereği sıcak olan akışkan ortama doğru veya ortamdan soğuk akışkana doğru enerjinin niteliğini azaltan bir ısı transferi meydana gelmesi kaçınılmazdır.

Isı Yalıtım Neler Kazandırır?

  • Isı yalıtım binanızın ömrünü uzatır.
  • Kullanıcıya konforlu bir mekan sunar.
  • Isıtma ve soğutma giderlerinde büyük kazançlar sağlar.
  • Hava kirliliğine neden olan fosil yakıtların yakılmasını engellemiş olur ve küresel ısınmaya karşıdır.
  • Isı yalıtım tam anlamı ile bir enerji tasarrufudur.